במאמר זה אדבר על טיפול פסיכולוגי באופן כללי, אסביר מהו הטיפול (או הטיפולים), ואתייחס בכמה מילים גם לנושא של טיפול פסיכולוגי לבני נוער לעומת טיפול פסיכולוגי למבוגרים.
נראה כי תחום הטיפולים הנפשיים הוא אחד התחומים הזוכים להרבה סטיגמות ודעות קודמות. למרות שבעשורים האחרונים הייתה התקדמות גדולה בפתיחות של אנשים לנושא. בעבר רבים חששו לפנות לטיפול, אולי בגלל סטיגמות ואמונה כי פסיכולוגים מטפלים בחולי נפש. כיום רבים מבינים כי בעזרת טיפול נפשי ניתן לשפר את איכות החיים ולהתמודד טוב יותר עם הקשיים של החיים.
טיפול פסיכולוגי
כאשר מדברים על טיפולים פסיכולוגיים, רבים מאיתנו מדמיינים את השיחות על הספה בהן מדברים על ילדותנו. זוהי אכן אחת הגישות של הפסיכולוגיה הפסיכו-דינמית, אך מדובר בעולם של שלם של טכניקות טיפוליות המעניקות מענה למגוון בעיות רגשיות ועד הפרעות פסיכיאטריות.
באמצעות הפסיכותרפיה (הטיפולים הפסיכולוגיים) אנו יכולים לעזור למטופלים לזהות את דפוסי המחשבה והרגשות המשפיעים על התחושות שלהם באופן חיובי ושלילי. אנו יכולים לזהות נקודת חולשה ונקודות חוזקה. אנו יכולים לזהות את דפוסי המחשבה, ולרכוש כלים המאפשרים לנו להתמודד יותר טוב עם סיטואציות שונות. וכל זה מתורגם לשיפור באיכות חייו של המטופל ובקשריו עם הסביבה.
זהו גם המקום להדגיש כי טיפול פסיכולוגי הוא טיפול המבוסס על תקשורת (מילולית או לא מילולית) ותרגילים שונים המביאים לשינוי בחייו של המטופל. אך זהו אינו טיפול העושה שימוש בתרופות השייכות לעולם הפסיכיאטריה.
תחום הפסיכולוגיה שונה מתחום הפסיכיאטריה בה משתמשים בתרופות, אך יחד עם זאת אלו הם אינם עולמות המנותקים אחד מהשני. לעתים ישנו צורך בהתערבות תרופתית המסייעת למטופל להתמודד עם סיטואציות שונות. כלומר לעתים ישנו שילוב של פסיכולוג עם פסיכיאטר – הפסיכולוג מעניק את הטיפול הנפשי, והפסיכיאטר מעניק את הטיפול התרופתי. כמובן שהדבר אינו הכרחי בכל מקרה ומקרה.
טיפולים פסיכולוגיים הם טיפולים בהסכמה, הם דורשים את הרצון והנכונות של המטופל. יש צורך בבניית יחסי אמון בין המטפל לבין המטופל. לכן גם מקובל להתחיל מפגישת היכרות עם פסיכולוגית קלינית. ובמידה וישנם יחסי אמון, ניתן לעבוד יחדיו.
מי שמתעניין בטיפול פסיכולוגי בוודאי שואל את עצמו שאלות רבות לגבי אופי הטיפול ומשך הזמן של הטיפול. ובכן, בדיוק בשביל זה ישנה פגישת הכרות.
כל אדם סובל מבעיות וקשיים אחרים, וזקוק לטיפולים אחרים. ובהתאם לכך משך הטיפול משתנה מאדם לאדם.
אני עובדת עם מגוון טכניקות טיפוליות ובהכשרתי אני פסיכולוגית קלינית, ועוסקת גם בפסיכולוגיה דינמית, טיפול EMDR וטיפולי CBT.
טיפול פסיכולוגי לבני נוער
גיל ההתבגרות הוא גיל קשה מאוד. זהו גיל בו הילדים מתבגרים ועוברים שינויים רבים. גם אם אינם מתמודדים עם מצוקות וקשיים יוצאי דופן, זוהי עדיין תקופה קשה ויש בה הרבה משברים. זוהי תקופה שבה מתמודדים עם נושאים של מיניות, שינויים בגוף, יחסים עם החברה ועם המשפחה, ויש בה הרבה מאוד אתגרים.
טיפול פסיכולוגי לבני נוער יכול לסייע להתמודד עם רבים מהקשיים של התקופה, ולסייע לעבור את התקופה בצורה קלה יותר.
חלק מבני הנוער עוברים את התקופה ללא בעיות יוצאות דופן. הם אמנם מתמודדים עם קשיים רבים ואין לזלזל בכך, אך מתמודדים איתם בהצלחה. אחרים עשויים לסבול מקשיים יותר חזקים, כמו למשל בעיות הסתגלות, בעיות חברתיות ובעיות אחרות הקשורות בנסיבות החיים.
אחת הבעיות עם בני הנוער היא האופי המרדני המאפיין את התקופה. כך שהם לא בהכרח מדברים על הבעיות המטרידות אותם, בטח שלא עם ההורים. הם נוטים לשמור את המצוקות לעצמם, דבר שיכול רק להחריף את הבעיות ולהותיר משקעים אשר ישפיעו על חייהם הבוגרים.
טיפול פסיכולוגי למבוגרים
אין גיל בשביל טיפול פסיכולוגי, ניתן לעשות זאת בכל גיל. אם ישנה בעיה או מצוקה, צריך לטפל בה. לעתים טיפול פסיכולוגי למבוגרים ניתן עבור אלו הגוררים איתם בעיות במשך שנים רבות, ומתחילים להבין את המחיר שהם משלמים – וכך הם פונים אל הטיפולים. ובעזרת טיפולים ניתן לחולל שינוי גדול בחיים.
אך הסיבות בגינן אנשים פונים לטיפול יכולות להיות שונות, וזה כולל גם בעיות חדשות שצצו בשלב החיים הבוגרים. למשל אנשים עשויים להתמודד עם קשיים בעקבות אבדן של הורים שהלכו לעולמם, קשיים לאחר שהפכו להורים או בעיות אחרות לגמרי – כמו חרדה בעקבות המצב הביטחוני או אולי קשיים בזוגיות.
מבוגרים רבים מגיעים אלי לאחר שכבר הבינו את הבעיות או המעצורים שיש להם בחיים, אחרים מגיעים בשלב אחר. הנקודה החשובה היא שכל אחד יכול לפנות לטיפול ולקבל מענה טיפולי אישי.