לפני שאדבר על טיפול בפוסט טראומה, חשוב לי להתחיל דווקא בתיאור ההרגשה. כלומר ברצוני להסביר כיצד מרגיש מי שמתמודד עם הפרעת דחק פוסט טראומתית, וכיצד זה בא לידי ביטוי במהלך חייו. וזאת מתוך תקווה שאלו אשר נמנעו מטיפול יהיו מודעים יותר למצבם ויבינו כי באמצעות טיפול בפוסט טראומה חיפה, ניתן להביא לשיפור באיכות חייהם.
פוסט טראומתיים – מה עובר עליהם וכיצד הם מרגישים
חשיפה לאירועים קשים היא דבר קשה להתמודדות, ובמקרים רבים אנשים מפתחים הפרעות פוסט טראומתיות; הפרעות שבמידה רבה ניתן לתאר אותן כ“להישאר תקועים“ באותה חוויה טראומתית, ולאפשר לה להיות נוכחת בכל שלב בחייהם. ואף להציף אותם בהינתן טריגרים מסוימים המחזירים אותם לאותו הרגע.
אירועים שונים יכולים להיות אירועים טראומתיים, ולתוך הרשימה אנו יכולים להכניס תאונות דרכים, תקיפות מיניות, אסונות טבע, פיגועי טרור ומצבי מלחמה ועוד. וכן, המציאות הביטחונית של החודשים האחרונים הביאה רבים לטיפולים נפשיים, ובכללם מבוגרים וילדים, חיילים ואזרחים.
חוויה טראומתית מסמנת קו ברור בין החיים לפני לבין החיים אחרי, והדבר עשוי להיות בולט גם בצורת ההתייחסות והדיבור של הנפגעים. חוויה שכזו משנה לחלוטין את כל תפיסות העולם, האמונות והביטחון העצמי. אנו מדברים על שינויים קיצוניים בחיים.
אף אחד לא חסין מפני תופעות פוסט טראומתיות. אנשים שהיו מלאי שמחת חיים ואופטימיות, יהפכו לאנשים מסוגרים המאבדים שליטה בקלות, ורגישים לכל טריגר קטן.
השינוי השלילי בחייהם יקשה על המתמודדים להמשיך בחייהם כפי שהכירו אותם. הדבר ישפיע לרעה על חיי הזוגיות והמשפחה, מערכות יחסים עם חברים וגם קריירה.
תסמיני פוסט טראומה
ניתן להצביע על כמה תסמינים אופייניים למצבי פוסט טראומה:
- האירוע הטראומתי לא מרפה – גם כאשר עובר זמן, האדם אינו מסוגל להפסיק לחשוב ולהיזכר באירוע ללא שליטה.
- ביעותי לילה – האירוע הטראומתי חוזר בחלומות, מה שגם עשוי לגרום לקושי להירדם מתוך החשש לפגוש שוב את האירוע.
- זיכרון חושי – המתמודדים עשויים להיזכר באירוע בצורה המציפה אותם גם רק על סמך גירוי חושי. למשל שיר מסוים ששמעו בשעה שהתרחש האירוע, או אפילו ריח מסוים.
חשוב להדגיש שאין מדובר רק בהיזכרות באירוע, זה יכול להגיע לממש פלאשבקים ו“שידור חוזר“ של כל האירוע.
האופן שבו כל אדם מתמודד הוא שונה. זה שכיח מאוד שאנשים ימנעו מכל מה שמזכיר להם את האירוע הטראומתי. אך מנגד, אחרים עשויים דווקא ליפול לדפוסים של חיפוש לא מודע אחר אותם הטריגרים.
אין ספק כי הפרעת דחק פוסט טראומתית היא חוויה קשה מאוד, ולכן חשוב להעניק טיפול בפוסט טראומה. למעשה חשוב מאוד להעניק טיפול בסמוך לאירוע הטראומתי, למשל באמצעות טיפול EMDR לפוסט טראומה; כן ניתן לסייע לנפש לעבד את המידע, ולהפחית את התופעות הפוסט טראומתיות.
טיפול בפוסט טראומה
בדרך כלל הטיפול בפוסט טראומה מתחיל כבר בבתי החולים. זאת מכיוון שהאירוע הטרואמתי בפני עצמו מחייב טיפול רפואי ברוב המקרים (למשל תאונת דרכים או אירוע טרור).
בבתי החולים ישנם צוותים מיומנים, לרבות פסיכולוגים ופסיכיאטרים, והם יכולים להעניק את הטיפול הראשוני. במסגרת הטיפולים הראשוניים יתכנו טיפולים תרופתיים, טיפול EMDR ואולי גם טכניקות אחרות.
לצערנו ישנם גם מקרים שלא זוכים לטיפול מיידי, למשל נפגעי תקיפה מינית שחשו בושה ורגשות אשם, ולא פנו לעזרה.
בין אם זכו לטיפול מיידי או לא, עדיין מחכה לנפגעים התמודדות ארוכה, והם יזדקקו לסיוע נפשי ברמה זו או אחרת. ישנן טכניקות שונות של טיפול בפוסט טראומה, ועבור כל אחת ואחד עשוי להתאים טיפול אחר. כמובן שהצעד הנכון יהיה פניה למטפלים, כמו למשל פסיכולוגית קלינית בצפון על מנת לעבור אבחון ולדון באפשרויות הטיפול.
טיפול בפוסט טראומה חיפה
ישנן שיטות שונות עבור טיפול ממוקד טראומה, ולפעמים גם משתמשים בטכניקות טיפוליות שונות. במסגרת השיטות המקובלות ניתן להזכיר טיפולי חשיפה ממושכת וטיפול CBT.
טיפול חשיפה ממושכת – בשפה המקצועית Prolonged exposure therapy. זוהי שיטה טיפולית ההוכחה כיעילה לצורך הפחתתת התסמינים הפוסט טראומתיים.
שיטה זו מבוססת על חשיפה מבוקרת ומתמשכת לאירוע הטראומתי, נדגיש כי מדובר בעיקר בחשיפה מדומיינת. העיקרון כאן הוא להעלות את רמת החשיפה בעצמה מתגברת, אך בהדרגתיות.
למעשה טיפול PE הוא במסגרת טיפולי CBT, אך ישנן גם גישות טיפוליות נוספות.
מתמודדים עם תופעות פוסט טראומתיות? חשוב שתדעו כי ניתן להעניק לכם סיוע. לפעמים נראה כי לנצח תצטרכו לחיות עם התסמינים הפוסט טראומתיים, אך באמצעות טיפול בפוסט טראומה חיפה ניתן לחולל שינוי גדול.
אל תהססו לפנות אליי, גילה זילברמן פסיכולוגית בחיפה. אני עוסקת במגוון טיפולים מהתחום הקוגניטיבי ההתנהגותי, טיפול EMDR ופסיכולוגיה דינמית. לרשותי כל הכלים על מנת לסייע ולעזור.