טיפול בחרדה חברתית הוא אחד הטיפולים שאני מעניקה במרפאה. לפני שנדבר על מהי חרדה חברתית, ומהם הטיפולים, חשוב לי להדגיש שישנם טיפולים גם לילדים ובני נוער, וגם למבוגרים.
הפרעות שכאלו מתפתחות בדרך כלל בגיל צעיר, והן משפיעות לרעה על מהלך החיים. ומסיבה זו נרצה לגדוע אותן כבר מההתחלה, אך מוטב מאוחר מאשר לעולם לא ולכן יש גם טיפול בחרדה חברתית למבוגרים.
המילה לגדוע אולי לא מתארת היטב את המצב. חרדה חברתית היא אינה דבר שניתן להעלים כאילו הייתה גידול שמסירים עם סכין המנתחים. נדרש כאן תהליך עמוק של טיפול רגשי ועבודה עם פסיכולוגים מומלצים בצפון העוסקים בתחום זה.
מהי חרדה חברתית
חרדה חברתית היא חרדה ממצבים חברתיים. רבים מבלבלים חרדה חברתית עם פחד קהל, אך זו גם לא טעות. פחד קהל הוא אחד הסוגים של חרדה חברתית.
פחד קהל הוא לא רק החשש לעמוד על במה, כפי שרבים מפרשים זאת. זהו פחד לעמוד במרכז תשומת הלב בכל סיטואציה חברתית. ולמען האמת ניתן לחוות אותה גם בסיטואציות הרבה יותר אינטימיות.
חרדה חברתית באה לידי ביטוי בפחד ממבוכה או השפלה בסיטואציות חברתיות, גם כאשר האדם אינו נדרש להיות במרכז תשומת הלב. כלומר עצם הנוכחות בסיטואציה החברתית יכולה לעורר תגובות חרדתיות, ודפוסי התנהגות הנמנעים מאותם מצבים חברתיים.
בשביל להבין את חשיבותו של טיפול בחרדה חברתית יש להבין עד כמה התופעה עלולה להיות הרסנית. הסובלים מחרדות חברתיות רואים את הסיטואציות החברתיות כסיטואציות מאיימות. במהרה הסובלים מהבעיה מפתחים כל מיני ”פטנטים“ המאפשרים להם לא להיות נוכחים בסיטואציה – כמו למשל הימנעות מקשר עין, התעסקות עם הסלולר וכו‘.
זו בוודאי לא סיטואציה נעימה לאף אחד, אך הפוטנציאל שלה הרסני עוד יותר ממה שאתם חושבים. מי שסובל מחרדה יפחית את מעורבותו בפעילות חברתית, דבר שבפני עצמו אינו עושה טוב לנפש האדם. זה גם יפגע בהרבה מאוד הזדמנויות שעומדות בפניו, למשל בתחום התעסוקתי.
ואם זה לא מספיק, ישנה נטייה גדולה יותר ליפול לכל מיני ”מפחיתי חרדה“ כמו צריכת אלכוהול וסמים.
מה גורם לחרדה חברתית
בהחלט שאלה מעניינת שנחקרה על ידי העולם האקדמי, והתשובות מייחסות את הבעיה לגורמים חברתיים, קוגניטיביים וביולוגיים.
מהבחינה החברתית-התנהגותית, זוהי יכולה להיות תוצאה של ניסיון העבר. למשל אדם שהושפל בסיטואציה חברתית או עבר חרם בילדות. ניסיון שלילי שכזה מותיר צלקות ויכול להפוך לחרדה חברתי.
הגורמים הקוגניטיביים מוסברים כתפיסות ואמונות שיש לאדם כלפי עצמו וסביבתו, וכל סיטואציה חברתית תפורש על פי אותן סכמות.
מבחינה ביולוגית ישנם חוקרים המזהים שחרור מוגבר של נוראפינפרין במוח, ולכן קושרים זאת לבעיה. יתר על כן, נראה כי לעתים ישנם גם קרובי משפחה בעלי אותה בעיה. מה שמעלה חשש כי ישנו גם גורם גנטי.
טיפול בחרדה חברתית
טיפול CBT הוא שיטה שכיחה לטיפול בבעיות חרדה, והטיפול יכול להיות מלווה גם בטכניקות שונות להפחתת החרדה כמו תרגילי נשימות. ובמקרים מסוימים טיפולים פסיכולוגיים נעשים במקביל לטיפולים תרופתיים. אבל המסר שאני רוצה להעביר הוא שישנן טכניקות טיפוליות שונות. טיפול בחרדה חברתית יכול לקבל אופי שונה ממקרה למקרה.
באופן כללי, השאיפה היא להכיר ולאפיין את דפוסי החשיבה החרדתיים ואחר כך להתחיל לעבוד על השינוי. חשוב גם שנזהה את התופעות הגופניות (למשל הזעה או הסמקה), ונרכוש את הכלים להרפיה והתמודדות עם התופעות הללו. המטרה שלנו היא ”לפרק“ את האמונות המאיימות שיש לנו כלפי המצבים החברתיים, ולהתחיל ללמוד את הפוטנציאל המתגמל של הסיטואציות המאיימות.
אחת השיטות שבהן משתמשים היא שיטת החשיפה ההדרגתית (Gradual Exposure), שיטה שבה אנו הולכים צעד צעד, ומתחילים להרגיל את המטופל לסיטואציות שגורמות לו חרדה בעיקרון של מהקל אל הכבד. למשל במקרה של טיפול בחרדה חברתית למבוגרים, נתחיל להתרגל לסיטואציות חברתיות אינטימיות, ולאט לאט נעלה את הרף תוך התקדמות עם נטרול הפחד.
טיפול בחרדה חברתית למבוגרים
חרדה חברתית גובה מאיתנו מחיר גבוה מאוד. זהו גורם השם בפנינו מכשולים רבים, ויתכן כי נמצא כל מיני אסטרטגיות להתמודד עם הבעיה – אך אלו יהיו אסטרטגיות של התחמקות מהבעיה, ובסופו של דבר נמשיך לשלם את המחיר.
אם אתם סובלים מחרדה חברתית, כמו גם כל בעיית חרדה אחרת, אני מזמינה אתכם אלי לקליניקה. אני פסיכולוגית קלינית העוסקת בטיפולי CBT ומחבר שיטות טכניקות טיפוליות.
לצד התמודדות עם חרדות, אני מעניקה שירותים נוספים הכוללים הכוונת הורים וייעוץ זוגי, טיפול פסיכולוגי עצמי, טיפול פסיכולוגי אונליין, טיפול בשכול ועוד.