טיפול בשכול נועד לתת מענה לכל המתמודדים עם האבדן, דבר שבנסיבות מסוימות יכול להיות קשה מאוד. כאשר אדם יקר לנו נפטר עלינו להתמודד עם האבדן, ויש לכך משמעות רגשית חזקה מאוד. והיא כמובן משפיעה גם על גופינו הפיזי ויכולה לגרום למגוון תופעות.
זה דבר טבעי להרגיש כאב בעת אבדן של אדם קרוב, וכמובן זה עלול להציף זיכרונות, תחושות ורגשות. זוהי תופעה טבעית וזוהי חלק מהתמודדות שלנו עם האבדן. חלקנו מצליחים להתאושש מכך מהר ולהשלים את עם המצב, לאחרים זה לקוח קצת יותר זמן. וישנם גם אנשים אשר ממש קורסים תחת האבדן, וזקוקים לעזרה הכוללת טיפול פסיכולוגי ממושך על מנת להצליח לשקם את חייהם לאחר האבדן.
נראה כי גם נסיבות המוות משחקות תפקיד באופן ההתמודדות שלנו. המוות הוא דבר טבעי, חלק ממחזור החיים. ולמרות שאיננו חושבים על כך, בסופו של דבר כולנו יצורים סופיים. למרות שתמיד הדבר מלווה בכאב, נראה כי אנו מקבלים את האבדן בצורה קלה יותר כאשר הוא מגיע בעתו – כלומר אדם בגיל מבוגר ההולך לעולמו. אך כאשר מקרי המוות מתרחשים בגילאים צעירים יותר, ולעתים באופן מפתיע – ההתמודדות איתם יכולה להיות קשה ביותר.
טיפול בשכול
טיפול בשכול אולי ממחיש בצורה הטובה ביותר את המקרים הקשים והכואבים של התמודדות עם אבדן. ואלו הם המקרים הדורשים מסגרת טיפולית אותה יכולים להעניק פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאליים ואף מסגרות קהילתיות.
שכול הוא המילה המקובלת לתאר את האבדן שנגרם בעקבות מצבי לחימה, ולצערנו המציאות הביטחונית הפכה את המילה שכול למילה מוכרת ושכיחה בישראל. אלו הם מצבים בהם עלינו להתמודד עם אבדן של אנשים צעירים שכל החיים לפניהם. מצבים שבהם הורים מתאבלים על מות בניהם, על מותם של בני/בנות זוג וגם ילדים ובני נוער המתמודדים עם מות הורה.
מקרי מוות שכאלו יכולים ליפול עלינו כרעם ביום בהיר, לשנות את חיינו מהקצה אל הקצה ולהיות בעלי השלכות נפשיות ופיזיות קשות. אין שום צל של ספק כי מצבים אלו דורשים תמיכה נפשית המתחילה כבר מהרגע בו מבשרים את בשורת האיוב למשפחה. בכל הנוגע לחללי צה“ל, ישנו מערך טיפול בשכול המעניק סיוע מיידי למשפחה. אך אין ספק כי מדובר בהתמודדות ארוכת שנים, ורבים פונים אל טיפול נפשי.
התמודדות עם אבדן בגיל צעיר
תחת המטרייה של טיפול באובדן ושכול, במקרים רבים יש צורך לתת מענה טיפולי לילדים ובני נוער. ברור לכולנו כי מדובר באוכלוסיה רגישה יותר, הזקוקה לעזרה רבה. התגובות של ילדים ובני נוער למצבים אלו עשויות להיות מוקצנות, וגם לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות. הקושי הרב להתמודדות עם המצב יכול לבוא לידי ביטוי בתור אדישות כלפי חוץ, או מנגד התקפי זעם. כידוע גיל ההתבגרות הוא תקופה סוערת מבחינה רגשית, והצורך להתמודד עם אבדן רק מקצין את הדברים.
טיפול באובדן ושכול תחת נסיבות אלו הוא אינו רק טיפול המתמקד בילדים. גם ההורים, המשפחה והמסגרות החינוכיות צריכים להיות בתמונה ולקבל הדרכה. עליהם לקבל את הכלים הנכונים על מנת להעניק את הסביבה שתדע להכיל את המצב, ולסייע בהתמודדות. וכמובן, כאשר ישנו אבדן במשפחה, אלו עשויים להיות מצבים מורכבים בהם כל אחד מבני המשפחה מתמודד עם האבדן בדרכו שלו, וגם כן צריך עזרה זו או אחרת.
התמודדות עם אבדן
ההתמודדות עם אבדן יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, גם במישור הרגשי וגם במישור הפיזי. לאחר קבלת הבשורה זה טבעי להרגיש תעוקות פיזיות היכולות לבוא לידי ביטוי ככאב ראש, בעיות עיכול, חולשה, תחושת מחנק וצורך להשמיע אנחה.
בתחילת ההתמודדות יכולה לבוא אפילו הכחשה וסירוב לקבל את המצב שאדם לא ישוב. גם תחושות כעס יכולות לבוא. יתכן כעס על כל מי שנתפס כאחראי לפטירה, כולל המנוח. יתכן גם כעס עצמי ורגשות אשם. הכעס הוא במידה רבה מנגנון פיצוי על חוסר האונים. ברמות מסוימות הוא חלק מהתהליך, אך הוא בהחלט יכול להפוך להיות הרסני.
ישנה גם נטייה לעשות אידאליזציה של הנפטר וקושי להבין איך החיים ימשיכו בלעדיו. ובטווח הארוך יותר, כל טריגר רגשי עשוי להחזיר אותנו לרגע ולגרום לעצבות. כמו למשל ריח הבושם של אבא, תמונה מאלבום התמונות המשפחתי או ביקור במקום המזכיר לנו את המנוח. כמובן שאינני אומרת כי זו בעיה, השאלה רק האם אנו מסוגלים להכיל את הזיכרון או שזה הופך לגורם הרסני בחיינו.
טיפול באובדן ושכול
טיפול בשכול והתמודדות עם אבדן היו נושא למחקרים רבים. והמחקרים גם יצרו מודל המסביר את שלבי ההתמודדות של נפש האדם עם האבדן, וגם שיטות טיפוליות ואמצעים לאסוף את השברים ולהמשיך בחיים. למעשה גם מנהגי האבלות הקיימים בדת היהודית הם חלק משיטות ההתמודדות המסייעות לאדם לעכל את האבדן.
אך כמובן שכל אדם מתמודד עם הדברים בצורה שונה, וזקוק לכלים שונים. לעתים אנשים פונים אל פסיכולוגית בצפון, ורוצים פגישה על מנת לדבר על הדברים. יתכן כי אצל אנשים אחדים פגישה אחת תעזור להם ”לעשות סדר בראש“ ותקל עליהם את ההתמודדות. אחרים יזדקקו לסדרת פגישות, וכמובן ישנם גם מקרים הזקוקים לליווי ממושך.
שמי גילה זילברמן, פסיכולוגית קלינית בחיפה, מטפלת ומדריכה בתחום טיפולי CBT (טיפול התנהגותי קוגניטיבי), כמו גם טיפולים בטכניקות היפנוטיות וטיפולי EMDR. ברשותי מגוון כלים המאפשרים לי להעניק סיוע במקרים של טיפול בשכול, כמו גם מגוון בעיות נפשיות אחרות לרבות טיפול בטראומה, ייעוץ זוגי בצפון, הכוונת הורים ועוד.